Sauna nedir? Kaç çeşittir?

12-06-2019 00:51
Sauna nedir? Kaç çeşittir?

Sauna, Vücuda uygulanan sıcaklıkla kişinin terlemesinin sağlandığı ahşap, izolasyon yapılmış bir odadır, ‘‘Sauna sobası’’ olarak adlandırılan aparat yardımıyla ısıtılır. Buharla ısınan sauna odası vücutta sıcaklığı arttırarak terlemeyi sağlar. Sauna ısıtma işlemi sadece sauna sobası aracılığı ile yapılmaz, modern çağda ayrıca, ‘‘ sauna ısıtıcısı’’ olarak adlandırılan farklı aparatlar kullanılmaktadır. Sauna ısıtıcı, klasik sauna sobasının görevini üstlenir.

 

İlk halk saunası1936BerlinolimpiyatlarındaFinsporcuların tepkisi üzerineolimpiyatköyüne acil olarak inşa edilmiştir. Diğer ülkelerden gelen sporcuların ilk defa Berlin'de kullandıkları bu sauna, kültürün dünyaya yayılmasında büyük önem taşımıştır.

 

Saunaların birçok modifikasyonu ve versiyonu bulunmaktadır. Şimdi biraz da onları tanıyalım.

 

Kuru Sauna :Kuru saunalarda nem bulunmaz. Bu gerçek sauna kullanma yöntemidir. Bu saunanın amacı, terlediğiniz zaman havada nem olmadığı için terinizin vücudunuzu hızlı bir şekilde terk ederek serinleme etkisi yaratmasıdır.

 

Islak Sauna :Islak saunalar ile buhar odaları birbirine karıştırılmamalıdır. Neredeyse bütün saunalarda ısı kaynağının üzerinde volkanik taşlar bulunur. Bu taşların üzerine su atılmasıyla çok yüksek sıcaklıkta buhar elde edilir. Bu buhar sauna duvarları tarafından emilerek yok olur.

 

Ahşap Sauna :Hemen hemen bütün saunalar ahşap malzemeler kullanılarak yapılır. Daha doğal bir his ve ortam yaratmak için idealdirler. Bazen ahşap saunaların içinde sıcaklık o kadar çok yükselir ki, ahşap oturaklara veya sandalyelere oturmak imkansız hale gelir. Bu durumda yapılması gereken bir havlu örtüp öyle oturmaktır.

Fin Saunası Fin / İsveç Saunaları

Dünya çapında fin saunası çok meşhurdur. Klasik sauna ahşapları ile hazırlanan, atmosferi 90°-110°C sıcaklık, %10-25 nem esasına göreçalışan kuru tip saunalardandır. Fin saunası sosyal bir faaliyet olduğu gibi sağlık ve hastalıkların tedavisinde araç olarak da kullanılmaktadır. Fakat aşırı sıcak ve kuru olmasından dolayı nefes alınması zordur. Bu saunaların bir haftadan fazla kullanılması tavsiye edilmez. Aynı zamanda bu saunayı yeni kullananlar bir seansta 10 dakikadan fazla durmamalıdırlar.

Rus Saunası

Rus saunası diğer sauna çeşitlerinden biraz farklıdır. Sıcaklık 110°-130°C arasında değişir. Bu sert atmosfere dayanabilecek kesitte ve cinste ahşaplar kullanılır. Sauna odaları diğerlerinden daha geniştir ve orada yetişen ağaçların yapraklarıyla sauna esnasında vücut dövülür. Yüksek buhar ısısında terleyen vücuda ağaç yaprakları vurularak , vücudun temizlenmesi sağlanır. Rus saunası sağlığa çok faydalı olduğu için Rus toplumunun vazgeçilmez aktivitelerinden birisidir. Bu saunlar buhar odalarıyla aynıdır. Tek farkları sıcaklık çok daha fazladır ve nem çok azdır. Bu saunayı kullandıktan sonra serinlemek için havuza girilir ya da vücut kar ile ovulur.

Ozon Saunası

Ozon saunası, klasik saunalardan farklıdır. Ozon saunasının faydalarından dolayı kullanımı giderek artmaktadır. Ozon saunası kas esnekliğini arttırır. Akciğer, kolon ve böbreklerde toksinleri kaldırır. Hasarlı kasların hızla onarılmasını sağlar. Ozon saunası enfeksiyonları ortadan kaldırabilir. 20 dakikalık ozon saunası senası 200-450 kalori kaybı sağlayabilir. Ozon saunası faydaları arasında zayıflama, temizlik ve kas sağlığına katkıları ön plana çıkıyor.

Bio Sauna: Sıcaklığın yaklaşık 50° olduğu nemin %50'yi geçmediği sauna türüdür. Aromatherapy Colourthearpy ve ışık terapileri gibi meditasyonlu yan terapilerle zenginleştirilmiştir. Sauna ve buhar odasının kan dolaşımını hızlandırıcı etkisinden rahatsız olanların tercih ettiği sauna türüdür. Bio saunada nem oranı %50 ile %60 arasında değiştiğinden, daha yumuşak bir sauna atmosferi sağlar.

Geleneksel Sauna :Bu saunalar modern saunalardan çok daha farklıdır. Elektrik sobası yada odun sobasıyla ısıtılıp, üst kısımlarında volkanik taşlar bulunur. Kuru yada nemli olabilirler.

Modern Sauna :Geleneksel olarak volkanik taşlar odanın ısıtılmasında kullanılır. Ama modern saunalarda infrared teknolojisi kullanılarak vücut ısıtılır. Modern saunalar iki çeşittir:
– Infrared Lambalı Sauna :Bu saunalarda akkor hale gelmiş infrared ısıtma lambaları kullanılır. Bu lambalar infrared ışınlar göndererek vücudun ısınmasına neden olur.

-Uzak Infrared Sauna :Bu tip saunalar gittikçe daha da popüler hale gelmektedir. İçlerinde bulunan seramik yada metalik elementler sayesinde infrared ışınlar göndererek ısıtırlar. Bu sauna türü daha çok selülit problemi olanlara tavsiye edilir.

Bitkisel Saunalar :Nemli saunalar için bazı aromalar kullanılır. Sauna ortamına aroma katılır ve genellikle aroma terapilerinde kullanılır.

Fıçı Sauna :Bu sauna çeşidinde sadece boyunun alt kısmı ısıtılır. Genellikle sıcaklık 60 -80 derece arasındadır. Bir seans 10-20 dakika arasında değişir.

Ev Saunaları :Ev içinde kurulabilen birçok küçük tipte sauna bulunmaktadır. Bunlar fıçı saunalarına benzemektedir. Tek farkları evlerin içine kurulabilmeleridir.

Rock Sauna :Geçmişteki sauna geleneğini günümüze taşıyarak ahşap ve taşın bir arada kullanıldığı özel saunalardır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.