NEDEN BAKANLIK ONAYLI KİMYASALLAR SEÇMELİYİZ?

12-06-2019 00:23
NEDEN BAKANLIK ONAYLI KİMYASALLAR SEÇMELİYİZ?

Yönetmelik; yüzme amacıyla kullanılan açık ve kapalı yüzme havuzları ile sularının hijyenik şartlara uygunluğu, yüzme havuzu sularının kalite standartlarının belirlenmesi, denetlenmesi ve izlenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemek amacıyla çıkarılmıştır. Daha sonra 15 Aralık 2011 tarihinde28143 sayılı bir yönetmelikle mevcut yönetmeliğin bazı maddeleri yeniden düzenlenerek yürürlüğe konulmuştur.

Bütün bu yönetmeliklere rağmen her yıl özellikle turizm bölgelerinde havuz ve havuz sularının temizlenmesi ve şartlandırılmasında önemli sorunlar yaşanmakta ve insan sağlığı ciddi olarak etkilenmektedir. Yüzme havuzlarında; dezenfektanlar, çöktürücüler, yosunla mücadele ürünleri, PH düzenleyiciler, sertlik stabilizörleri, filtre ve yüzey temizleyiciler gibi değişik kimyasal maddeler kullanılmaktadır.

Görüleceği üzere bu amaçla kullanılan kimyasallar birbirinden farklı özellikte olup eksik ya da aşırı kullanımı veya birbirleri ile etkileşimleri sonucu ortaya çıkan zararlı - zehirleyici gazların çevreye yayılması ya da havuz ve havuz sularının gerçek anlamda temizlenememesi sonucu insan sağlığı tehlikeye düşmektedir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen bir de Sağlık Bakanlığı onaysız kimyasallar pisayada bulunmaktadır.

Peki nedir bu Sağlık Bakanlığı onayı?

Üretici firmanın üretim yerinin standartlara uygunluğunu, üretilen kimyasalın gerekli analizlerden geçirilerek havuz suyuna uygunluğunun sonucunda Bakanlıkça verilen onaydır. Bu işlemler bir süreçtir ve devamlı denetim içeriklidir. Kimyasalın hangi organizmaları etkiyeleceğinden tutun da raf ömrüne, fiziksel kimyasal özelliklerine ve ambalaj açılınca ne kadar süre kullanılabileceğine kadar da kapsamaktadır. Bu sebeple onay almış firmalar ürün kalitesini düşürememekte, maliyetten kısamamakta ve daha da önemlisi siz havuz kullanıcılarının sağlığını hiçe saymamaktadır.

Bu sebeple biyosidal ürün, kullanabilmek içinSağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı olması veAvrupa Birliği'nden onaylanmış, geçerli bir kimyasal maddenin ürün içerisinde kullanılıyor olması gerekiyor. Piyasada çok sayıda ürün var, üzerinde 'anti bakteriyel etkisi var', 'hijyen sağlar' şeklinde ibare bulunan ürünler; ancak bu ürünlerinSağlık Bakanlığı'ndan onayı olmayabilir, 'merdiven altı' olarak tabir ettiğimiz bir metotla üretilmiş olabilir. Bunların iddia ettiği özellikleri göstermesi beklenemez. Üstelik insan teninde kızarıklık, tahriş, yanık ve uzun vadede kanser riski ortaya çıkarmaktadır.

Bizler sağlığınız için tüketicilerin bu konuda hassasiyet göstermesi istiyoruz. Aldığınız kimyasalların Bakanlıkça verilen ruhsatlarını isteyin ki bu sizin sağlınız için güvence demektir. Ayrıca kimyasalın ambalajındaki etiketi kontrol edin. Etiket üzerinde son kullanma tarihlerine bakın, geçmiş ise iade edin; kimyasal kullanım şeklini okuyun, yazılanın dışındaki davranışlarda bulunmayın.

Unutmayın, onaylı ürünlere vermeyeceğiniz üç beş lira fazlalık sizin hayati meseleniz olabilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.