HAVUZLARDA KIŞ BAKIMI

12-06-2019 00:32
HAVUZLARDA KIŞ BAKIMI

Kışın kullanıma kapanan açık yüzme havuzlarının bakımı, sürekli ve eksiksiz olarak yapılmaya devam edilmelidir. Böylece yaz mevsimine gelindiğinde sezon açılış maliyetleriniz düşecek ,az masraflı bir bakımla ve zahmetsizce havuzunuzu kullanıma açabileceksiniz. İşte bu sebeple keyif aldığımız ve rahatladığımız havuzumuzun yaz bittiğinde, kış süresince doğru korunmasını sağlamak için fiziksel ve kimyasal bakımlarını ihmal etmemeliyiz.

Sezon bitiminde açık yüzme havuzlarının boşaltılmaması gerekir. Boşaltılmayan havuzun iç yüzeyi ve yapısı içindeki su sayesinde daha iyi korunur. Hava şartlarından ve birçok etkenden dolayı yabancı, sert cisimler boş havuza zarar verebilir. Bu gibi durumlarda havuz kaplaması zarar görebilir. Diğer bir sebep , boş bırakılan havuzların üzerindeki su basıncının kaldırılması ile birlikte yer hareketlerinden etkilenerek çatlaması ve su kayıplarına maruz kalmasını önlemektir.

Havuzların kışa hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken bir konu da "don tehlikesi" dir. Açık yüzme havuzlarında kışın ve ısının "0″ °C’nin altına düşmesiyle oluşacak "don”, kaplama malzemelerinin zarar görmelerine neden olabilir. Bu sebeple don tehlikesi olan bölgelerde ve don tehlikesi olmayan bölgelerde farklı uygulamalar yapılır. Don olayının olumsuz etkilerine karşı havuzların iç kaplamalarında suyu emme özelliği düşük olan havuz kaplama malzemeleri özellikle tercih edilmelidir. Tam dolu olan havuzların su seviyeleri 40cm kadar düşürülmelidir. Havuz suyunun üst tabakasında görülmesi muhtemel buz tabakasını önlemek içinse yüzeye esnek buz basınç yastıkları monte edilmelidir. Bu basınç yastıkları havuz alanın büyüklüğüne göre değişir ve özel bir yöntemle yerleştirilir.

Kış bakımı esnasında havuz kenar ve filtrasyon ekipmanlarının korunması ile ilgili yapılması gereken işlemler de unutulmamalıdır.

Havuzda Kış Bakımı İşlemleri

·Öncelikle havuz yüzeyleri fırça ile temizlenmeli ve dip süpürgesi yapılarak,kanal içleri temizlenmelidir. Havuz pompalarıön filtre sepetleri temizlenmeli ve havuz filtreleri ters yıkama yapılmalıdır.

·Havuz suyu parametreleri ölçülmeli,pH seviyesi 7’ye ayarlamalı ve klor şoklaması yapılmalı; havuz pompaları filtrasyonda bir müddet çalıştırılmalıdır.

·Havuz suyu skimmerli havuzlarda skimmer seviyesinin 10 cm altına,üstten taşmalı havuzlarda havuz taşma yüzeyinin 30-40 cm altına düşürülmelidir.

·Kullanılacak kışlık bakım ürünü üzerindeki kullanım talimatları doğrultusunda havuz suyuna manuel veya otomatik olarak ilave edilmeli ve bu işlem ayda bir kez tekrarlanmalıdır.

·Bakım kimyasalları eklendikten sonra tüm sisteme homojen bir dağılma yapılabilmesi için havuz pompası bir süre daha çalıştırılmalıdır.

·Daha sonra pompa kapatılarak sürekli klorlama sağlamak amacıyla yüzer dispanserlere tabletklorlar konulmalı ve havuza bırakılmalıdır.

·Taşmalı havuz sisteminde taşma kanal ızgaraları ve merdivenler sökülerek, uygun bir yerde muhafaza edilmelidir.

·Don tehlikesi olan bölgelerde, havuz besi, dip emiş, vakum vanaları ile taşmalı sistemde denge deposu vanaları kapatılır. Kum filtresi ve pompa tapaları sökülerek suyu boşaltılır. Altı yollu vana tapaları sökülerekiki konum arasında bırakılır.

·Havuz ana vanasından sonraki tüm sistem rakorları gevşetilerek makine dairesindeki sistemdesu kalmaması sağlanır.

·Makine dairesinde varsa klorinatör boşaltılarak içinde tablet klor kalmaması sağlanır.

·Varsa dozajlama sistemi ve kimyasal madde bidonları boşaltılıp bakımları yapılır.Elektrotlar usulüne uygun olarak özel saklama solüsyonlarında koruma altına alınır.

·Havuz brandası örtülür.

·Don tehlikesi olmayan bölgelerde havuzun ayda bir 2-3 saat kadar sirkülasyon yaptırılması tavsiye edilir.

Tüm bu işlemlerden sonra artık yüzme havuzumuz kış aylarına hazırdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.