DÜNYANIN EN DERİN HAVUZLARI

12-06-2019 00:26
DÜNYANIN EN DERİN HAVUZLARI

 Ve belirli ölçülere sahiptirler. Fakat John Beernaerts ve Emanuele Boaretto bu sınırların dışına çıkıp dünyanın en derin havuzlarını tasarlamışlar. 

NEMO 33 ile tanışın!

20 yılın üzerindebirdalış deneyiminesahip,dalma uzmanı John Beernaertstarafından 2004 senesinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de açılanNemo 33 isimli havuz 34.5 metrelik derinliği ile dünyadaki en derin kapalı havuzlarından biriolma unvanına sahiptir.

Su ısı sıcaklığı her zaman 30 derece olarak ayarlanmakta vehavuz suyu için sadece doğal kaynak suyu kullanılmaktadır. Ayrıca su klorlanmamaktadır.2.5 milyon litre su alan havuz,amatör ve profesyonel dalgıçlartarafından kullanılabilmektedir.

5 metre, 10 metre ve 34.5 metreolarak kademeli şekilde3 farklı derinliğe sahip Nemo 33 havuz kompleksiiçinde ayrıca derslikler, dalış mağazası, restoran, kitapçı, hediyelik eşya ve mayo satış dükkanı, toplantı salonu gibi birimlerde bulunmaktadır.

Yılın 365 günü açık olan havuz Ziyaretçiler içindüşünülmüş çok sayıdasualtı penceresine sahip. Bu pencerelersayesindehavuzun içidışarıdan da izlenebilmektedir. Kademeli derinleşen ve Mağara dalışı kurslarıiçin kullanılan 33 metrelik bir kaçyapay mağaranın dabulunduğuhavuz ayrıcabilimsel deneyler, film çekimleri, dalgıçlık kurslarıgibi amaçlar için de kullanılmaktadır.

Dünyanın en derin havuzuNemo’yı dünya çapında isim yapmış dalgıçlar daziyaret etmekte, hatta bazıları rekor denemeleri bile yapmaktadır. Bu ünlülerden biri olan, 2002 yılında Fransa’da gerçekleştirdiğiserbest dalışdenemesiyledünya rekoru kıran Fransız sporcuGuillaume Néry, Nemo 33’de tüpsüz dalışdenemesi yapmış ve denemesini başarıyla tamamlamıştır.

 

Y-40 İle daha derine...

İtalya'nın Padova kentinin Montegrotto Terme bölgesinde buluanan Terme Milepini Oteli'ndeki 'Y-40 Deep Joy' isimli tesiste bulunan 100 farklı odadan oluşan özel havuz tam 40 metre derinliğinde. Bu derinliği ile 'Y-40 Deep Joy', Brüksel'deki 34,5 metre derinliğindeki Nemo33'ten 5,5 metre daha derin. Ve Guinness Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın en derin havuzu ünvanına sahip.

Ünlü İtalyan mimar Emanuele Boaretto tarafından tasarlanan muhteşem havuz, üst kısmı 21 metreye 18 metre genişliğinde ve derinlere inildikçe daralıyor. Havuz 4.3 milyon litre termal su barındırıyor. Su sıcaklığı da 32 - 34 °C arasında olduğundan, havuza girmek için dalgıç kıyafeti giymek de gerekmiyor.
Ayrıca bu havuz çeşitli yüksekliklerde dalış platformlarına da sahip. Ziyaretçiler için ise, içinde tamamen şeffaf olan ve misafirlerin gezmesi için yapılmış bir sualtı tüneli mevcut.
Rekortmen havuza, serbest dalış, tüplü (skuba) dalış yapmak isteyenler ile ve yüzücüler yoğun ilgi gösteriyor.
Yılın her vakti açık olan havuza, bitkiler de konularak doğal bir görünüm elde edilmeye çalışılıyor.


ADETA DİPSİZ BİR KUYU
Havuzun altında, 1,3 metre ve 12 metre derinliklerinde platformlar bulunuyor. 21 metreye 18 metrelik genişlik, aşağılara doğru indikçe kuyu gibi dar deliğe dönüşüyor. Ziyaretçiler serbest ve tüplü dalışların yanı sıra, su altında bulunan mağaralar sayesinde mağara dalışı dahi yapabiliyorlar. Suya girmek istemeyenler için de havuzda ayrıca tamamen saydam bir tünel bulunuyor. Çatısındaki şezlonglarda ise derin dalış tecrübesinin ardından dinlenip güneşlenebiliyorsunuz.


AKTİVİTELER
İtalya'nın öne çıkan su sporcuların desteğiyle yapılan havuza denizkızı kuyruğuyla giren serbest dalışçı Ilaria Molinari, ziyaretçileri şaşkına çevirmişti. Yapının mimarı Emanuele Boaretto, Y-40'ın barındırdığı kaplıca suyuyla da benzersiz olduğunu vurguluyor. Ayrıca, doğal milli parkta yer alan havuzun dışarıdan görüntüyü bozmaması için üstünün çimenle kaplanacağını da söylüyor.
Havuzda serbest dalış, skuba dalış haricinde, su fitnesi, watsu (bir çeşit suda rahatlama terapisi), hidrokinezi terapisi ve hamile kadınlar için egzersiz programları da uygulanıyor.

DÜNYADAKİ BENZERLERİ
Y-40 tamamlanmadan önce, Belçika'nın Brüksel şehrinde yer alan Nemo33 havuzu, dünyanın en derin kapalı yüzme alanıydı. Dünyanın en geniş havuzu ise Şili'nin Algarrobo kentinde bulunan San Alfonso del Mar tatil yöresinde yer alıyor. 81 bin metre karelik bir alanı kaplayan bu havuz, 20 olimpik havuzun toplamı büyüklüğünde.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.